11.21.2009

Kadripäevaks kepslev lammas

Plaan oli algselt teha hampelmanni. Aga kuna kodus katsetades kord tuli välja (liikus hästi) ja siis jälle mitte... Ei tahtnud riskida... Et oleks kõigil eduelamus.
Valmisid hoopis lihtsalt kepselvad lambad.
Idee tuli tänu Christina Lääni raamatule "Rahvakalendri pühi". Seal kirjeldab, kuidas vanasti käisid kadrisandid talust talusse ning pidid ukse taga määgima, et neid sisse lastaks. Ja kadrisandid soovisid ikka lambaõnne ning ka muud tegemised on seotud (muu hulgas) lambaõnnega.
Vaja läks: kartongi, kääre, markerit, PVA liimi ja pintsleid, villa (ka kraasimata vill nagu meil kasutusel oli, sobis hästi), grilltikud, maalriteip.
1. Joonista lamba kehaosad ja lõika need välja.
2. Kata kehaosa liimiga ning siis villaga.
3. Kinnita jalgadele teibi abil nöörijupid ning seejärel kinnita teibiga jalad lamba kehaosa pahupoolele.
4. Kuhu poole võiks Su lammas vaadata? Kleebi liimi abil lambale pea.
5. Lamba pahupoolele kinnita teibiga grilltikk.
Lase lambal kekselda! (Liiguta lammas, jalad liiguvad lustakalt!)

Sulavad värvid

Ühel laupäeval valmisid värvilised pildid. Teemaks oli "Värvid meie ümber…"

Vaja läks: akvarellipaberit, küünlajuppe, švammi, veega kaussi, veetopsikuid, akvarelle, pintsleid, siidpaberi tükke, maalriteip.

1. Kinnita paber teibi abil aluspinnale. Joonista küünlaga paberile midagi. Katseta, kas erinevat värvi küünlajupid jätavad erinevaid toone.

2. Kata švammi abil paber veega.

3. Maali pilt üle meelepäraste värvidega.

4. Aseta pildile siidpaberi tükke. Mis nendega juhtub? Kui siidpaber ei hakka „sulama“, siis võid švammiga või pintsliga natuke vett peale tupsutada.

Minule endale pakkus nii suurt elevust see, kuidas siidpaber sulab! Väga vahvad kortsulised paberid jäid pildile ja sulanud paberid. Ning kui tööd olid kuivanud, tulid mõnelt pildilt mõned tükid ära, alles jäid värvilised laigud.

Väiksemate rühmale (2,5-4) oli selle pildi tegemine põnevam. Suuremate laste tööd olid oma looga ja antud ajaga tegi mõni mitu pilti.

11.11.2009

Luukere

Minu 1.klassis käiva venna koolis toimus mardipäevakarneval. Maskeerida võis end ükskõik kelleks. Tema soov oli saada luukereks.
Vaja läks: musta pulloveri, tumedaid pükse, PVA liimi, valget guašši, pintslit, valget kartongi, kummi, markerit.
Kuidas täpsemalt luukere teha, otsisin ideid internetist. Üks vahva ja kasulikk leid :): Rase luukere
Mina segasin liimi ja guašši vahekorras 1:1. Kuigi oleks võinud katsetada ka veega lahjendatud liimi või vähem liimi üldse. Tulemus oli püsiv kuigi tundus, et hakkab natuke murenema. Aga kui enne karnevali kostüümi mitte väga palju selga proovida, siis ei tohiks midagi hullu juhtuda.
Kõige toredam kogu loo juures on see, et vend oli saanud ka oma klassist kostüümiauhinna ning ta oli väga õnnelik olnud. Mis saab olla toredam kui üks väga õnnelik laps :)

Isadepävaks sobiv lill

Isadepäevaks valmisid lastel natuke mehised lilled. Suuremad lapsed (poisterühm) lükkisid 45minutit järjest!!! väikeseid pärleid üksteise otsa ja kiitsid et küll on mõnus töö. Väiksemad lükkisid vaheldumisi soovi järgi nööpe ja pärleid. Väga vahva tulemuse saab kindlasti ka kui asendada vahtlplast vildiga või paksema riidega või riidega, mis paberi peale kleebitud....
Vaja läks: polt, vahtplast (crepla), traat, pärlid, nööbid, (käärid, pliiatsid, väikesed paberid).
1. Joonista paberile lilleõis, lõika see välja ning seejärel saadud lilleõie järgi vahtplastist lill. Väiksemate jaoks lõikasin ise lapse poolt valitud värvi lilleõie.
2. Lükka lilleõis poldi tagumiselt poolelt üles. Võid teha ette ka väikese augu! 3. Mõõda ja lõika nii pikk traat kui oled ise maas istudes (või tunde järgi parajalt pikk jupp)
4. Tee traadi ühte otsa pusa ning hakka meelepäraseid kaunistusi (nööpe/pärleid) külge lükkima. Võid eraldada nööbid/pärlid üksteisest, tehes vahele sõlmi.
5. Kinnita traat poldi alumisse otsa ning keera lustakalt ümber lille!

11.08.2009

Käokell

Viimase kellakeeramise puhul valmistasime lastega käokellasid. Või siis lihtsalt linnukellasid. Erinevad väikeste ja suurte rühmades.
Väikeste rühmas kellad tulid sellised:
Vaja läks: papp, plastiliin, karvane traat, jäätisepulk, linnuke, liimipüss, voolimisnuga-pulgad jms.
1. Murra piklik papitükk pooleks, kata pind plastiliinitükikestega.
2.Kaunista majakest erikujuliste osadega - kerad, puögakesed (voolimisvõtted).
3.Vali meelepärane karvane traat ja murra see L-tähe kujuliseks. Kinnita saadud kellaseierid plastiliinitükiga kellamajale.
4. Kinnita maja alla liimipüssi abil "põrand" või "käepide"
5. Kinnita plastiliini abil jäätisepulgale linnuke.
Nüüd saad linnukese maja kinni hoides "kuku" teha... Või mis häält teeb Sinu linnuke?
Suuremate rühmas valmisid sellised majad:
Vaja läks: plastiliin, šabloonid (ajalehest), pudel, jäätisepulk, linnuke, (karvane traat ja papp tööle alla).
1. Lõika sabloonid maja erinevate osade jaoks. Või teeb seda õpetaja.
2. Vali meelepärane värv plastiliini ja rulli pudeli abil vajaliku tüki suuruseks. Väga õhukeseks ei tohi, sest muidu ei seisa püsti! Korda sama tegevust teiste majaosade puhul.
3. Aseta majaosad kokku. Soovi korral lisa ka karvasest traadist/plastiliinist seierid.
4. Kinnita linnuke plastiliiniga jäätisepulga külge. Mis häält teeb sinu käokell?
Varasemate kellakeeramiste puhul on valminud sellised kellad:
Seinakell
Liivakell